info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Winkelwagen (0)

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Hommeles



Aan de rand van Odijk vind je de Bijenakker, een pluk- en moestuin. Achter de bloemen staan 180 hopranken die in september worden geoogst voor het vershopbier van brouwerij Hommeles. Lieveheersbeestjes of een mengsel van thee van brandnetel en heermoes worden ingezet als natuurlijke insectenbestrijding. De honing wordt gebruikt in Goede Raat, het honingbier van de brouwers.

‘Je moet niet denken dat het bier zoet is door die honing’, vertelt Jos, een van de brouwers achter het bier van Hommeles. ‘Tijdens de vergisting worden de suikers namelijk omgezet. Je houdt dan de honingaroma’s over waardoor het bier een herkenbare honingsmaak en geur heeft.’ Goede Raat is één van de 16 bieren die Hommeles in haar assortiment heeft. Al die bieren zijn ambachtelijk gebrouwen met, waar mogelijk, lokale en duurzame ingrediënten.

Strijd tegen de heersende ‘pilscultuur’

Het begon allemaal in 2007 toen Jos, samen met Kees - een bierhistoricus, bier leerde brouwen bij gilde de Amervallei. Jan was hun mentor op de weg van leerling gezel naar meesterbrouwer. De drie mannen uit Houten besloten met zijn drieën de strijd aan te gaan tegen de heersende ‘pilscultuur’. Bier moest weer ambachtelijk gebrouwen worden. ‘Neem de grote biermerken, die gebruiken mais en rijst in hun brouwproces omdat het veel goedkoper is’. Om hier wat tegen te doen besloten de mannen de stichting Houtens Brouw Collectief op te richten, met als doel om lokale brouwerijen en hun speciaal bier te promoten. Dat deden ze bijvoorbeeld door het organiseren van het Utrechtse Bierbrouwers Festival, workshops en brouwdemonstraties. In 2012 startten ze met het brouwen van eigen bier.

Meer mensen willen weten hoe hun eten en drinken wordt gemaakt

Hommeles wilde het bierniveau terugbrengen naar het niveau van voor de ‘verpilsing’. Dat betekent dat we terug moeten naar de tijd vóór de industriële revolutie in 1850. Toen het mogelijk werd om ondergistende bieren, zoals pils, in grote hoeveelheden te produceren, verdwenen veel lokale bieren en kleinschalige brouwerijen uit ons land. Maar nu gaat het volgens Jos de goede kant op. ‘Toen we in 2011 met de stichting begonnen waren er 7 lokale brouwerijen in Utrecht. Nu zijn het er 61.’

De groei van lokale brouwerijen heeft volgens Jos ook te maken met de populariteit van de craftbeer beweging, die kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. Jonge bierdrinkers wilden nieuwe, spannende bieren proeven en maken, en zetten zich af tegen de grootschalige voedingsmiddelenindustrie. Een groeiende groep mensen wil weten wat er in hun eten en drinken zit en hoe het gemaakt wordt. Grote voedselschandalen hebben dit in de hand gewerkt.

Lokale en kwalitatief betere ingrediënten

In een biertje van Hommeles vind je veel lokale, maar ook kwalitatief betere ingrediënten terug. Zo gebruiken ze voor het mouten, de eerste stap in het proces van bier brouwen, meestal gerst. Maar ook tarwe en zelfs haver en rogge behoren tot de opties. Jos: ‘Naast dat het andere smaken oplevert, zijn deze gewassen ook beter voor de bodem. Dat vinden wij erg belangrijk. Onze eigen hop is biologisch, maar dat is maar een klein deel van de totale hop die we op jaarbasis gebruiken. Bij elk product dat we willen inkopen zoeken we eerst naar de juiste smaak, vervolgens kijken we of het lokaal of biologisch verkrijgbaar is.’

‘Je maakt gebruik van heel veel variabelen om het bier te maken dat je in gedachten hebt. Dat lukt niet altijd, maar áls dat lukt word je er erg blij van! We zoeken ook vaak naar net weer een andere benadering van het recept dan gebruikelijk is. ‘Zo hebben we onze Gluiperd, een blonde tripel: De makkelijkste manier om een zwaardere tripel te maken is natuurlijk suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, maar dat wilden we niet. We hebben toen appel, peer en vlier uit ons Kromme Rijn gebied gehaald. Dat maakt het bier duurder, maar wel lekkerder én lokaal.’

Meer lezen? Ga naar de website van Hommeles.