info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Winkelwagen (0)

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Mesjokke



De grote variëteit aan cacaobonen verrast de makers van Mesjokke chocolade nog steeds. ‘De wereld van de cacao is zó groot dat we elke dag weer nieuwe smaken, nieuwe technieken en nieuwe gepassioneerde mensen ontdekken.’ In 2015 zetten Luc en Per hun eigen chocoladefabriekje op. De chocoladerepen worden van boon tot reep in Utrecht gefabriceerd.


Luc en Per begonnen in 2015 aan een ‘te gek avontuur’. Samen gingen zij op zoek naar de unieke smaken en verhalen achter eerlijke cacao. Tijdens hun ontdekkingstocht werden zij steeds opnieuw verrast door de enorme variëteit aan cacaobonen. ‘Elke boon geeft een eigen smaak aan een reep chocolade, afhankelijk van land van herkomst, type cacaoboon, de manier van fermenteren en de manier van drogen op de plantage,’ vertelt Luc. ‘De wereld van de cacao is zó groot dat we elke dag weer nieuwe smaken, nieuwe technieken en nieuwe gepassioneerde mensen ontdekken.’ 

Zoveel soorten cacao

‘The chocolate explorers’, zoals Luc en Per zichzelf noemen, weten inmiddels hoeveel verschillende soorten cacao er bestaan. Per vertelt dat sommige handelen en makers een onderverdeling maken in 3 soorten cacao: Forastero, Trinitario en Criollo. ‘Weer andere professionals gebruiken een onderverdeling in 4 soorten: Forastero, Criollo, Amelonado en Nacional. En de écht nauwkeurige cacao-fanaat gebruikt een onderverdeling in wel 10 soorten: Amelonado, Criollo, Nacional, Maranon, Contamana, Curaray, Nanay, Guiana, Iquitos en Purús. Dat is toch duizelingwekkend? Voordat we aan dit avontuur begonnen had ik hier geen idee van. En dan hebben we alle hybride soorten nog achterwege gelaten!’ 

Direct Trade

De ‘explorers’ kopen hun bonen direct bij de cacaoboeren. ‘Zo krijgen de boeren een eerlijke prijs en weten wij precies waar onze bonen vandaan komen,’ vertelt Luc. ‘We weten hoe ze zijn behandeld, wie ze heeft geplukt én dat ze van een fantastische kwaliteit zijn.’ Daarnaast werkt Mesjokke alleen met ‘specialty cacao’. Dat zijn bijzondere cacaotypes die de meest diepgaande en prikkelende smaken aan de repen geven. ‘In ons fabriekje in Utrecht verwerken we de rauwe bonen tot een reep, waarbij we elke stap in het productieproces – van het roosteren tot en met het inpakken – zelf uitvoeren. Met als resultaat: een bean-to-bar chocoladereep met een cacaobeleving waar je wild van wordt.’ Want daar is het de mannen uiteindelijk toch wel om te doen. Dat de repen vooral gekmakend goed smaken!

Meer weten? Ga naar de website van Mesjokke.