info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Winkelwagen (0)

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Nordkapp Coffee


Jasper van Nordkapp brandt in Utrecht zijn eigen koffie. Daarvoor zoekt hij de beste smaken bij elkaar. Van bonen uit Rwanda en Ethiopië tot bonen uit Colombia. De boeren plukken daar de beste bonen met precisie en krijgen een eerlijke prijs. Jasper zorgt er met eigen hand voor dat de gebrande bonen lokaal verkocht worden.

De werkplek van Nordkapp vind je midden in Vechtclub XL, een culturele broedplaats. De met hout gebouwde werkplek van de koffiebrander ademt een authentieke sfeer uit, met de bonte verzameling ouderwetse koffiezetapparaten tegen de wand. En midden in de ruimte een grote brander. Op een paar schappen aan de wand staan de smaken koffie van Nordkapp opgesteld. Blends en singles, legt Jasper uit. De bonen worden op verschillende manieren gebrand. De licht gebrande bonen zijn het beste om filterkoffie en de donkere bonen lenen zich beter voor een espresso. Ze draaien rond terwijl er een vlammetje brandt en eenmaal goed gebrand vallen ze in de koelzeef. ‘Je moet ze een week laten rusten om het gas uit de bonen te laten gaan’, vertelt Jasper. ‘Als je ze te vroeg gebruikt, kan het water niet goed worden opgenomen.’

'Dit is wie ik ben’

Dat Jasper deze koffie zelf brandt en zelf nieuwe smaken ontwikkelt, was zijn ultieme doel. Net als zijn reis per brommer naar de Noordkaap dat ooit was. De koffie zelf heeft dus niks met deze noordelijkste plek op aarde te maken. Wel het gevoel dat hij met zijn merk wil overbrengen. In het logo vind je dit terug. Boswachterskleuren en het buitengevoel. ‘Dit is wie ik ben’, zegt Jasper. Hij maakte de keus om zijn vaste bureaubaan bij een grote koffiebranderij op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Het hebben van zijn eigen koffiemerk geeft hem, net als die brommerreis naar de Noordkaap, een groot gevoel van vrijheid. 

Nordkapp geeft hem de vrijheid om koffie te verkopen die op een ambachtelijke manier gebrand is. Hij gaat op zoek naar de perfecte boon voor de smaak die hij wil creëren. Voor de blends zijn dit twee soorten bonen. Jasper: ‘Ik heb dan een smaak in mijn hoofd die ik probeer te maken. Bij de Oslo blend wilde ik een volle smaak maken. Daar zit zoet in van de Brasil boon, maar ook frisheid van Ethiopische of Rwandese koffie.’



Goede koffie maken is niet ingewikkeld

Volgens Jasper is het niet ingewikkeld om goede koffie te maken. ‘Als je de juiste bonen vindt en die met een beetje kennis brandt, heb je al een veel betere smaak dan de koffie van de grote merken die vaak te lang opgeslagen staat en niet vers verkocht wordt.’ Al gaat goede koffie wel verder dan de smaak. Nordkapp betaalt via handelaren een eerlijke prijs voor zijn koffie. ‘We betalen zo’n 8 euro voor een kilo groene bonen. Dat is veel meer dan de wereldprijs van ongeveer 2 euro, maar ook meer dan fairtrade, dat maar iets boven de wereldprijs ligt. Fair trade is het absolute minimum. Het heeft niets te maken met Jhoan Ceron, de boer uit Colombia waar onze bonen bijvoorbeeld vandaan komen. Mijn tussenhandelaren kennen alle boeren goed.’

Dat Jhoan Ceron meer betaald krijgt van Nordkapp heeft ook met de kwaliteit te maken. ‘We betalen meer omdat we niet willen dat hij alles tegelijk plukt. De bonen moeten apart gehouden worden omdat we een bepaalde boon van een bepaalde kwaliteit willen. Wij vragen meer van de boer dan een groot merk zou doen. Grote merken hebben hun eigen zeefsysteem om alles te sorteren en stukjes hout er tussenuit te halen. Die heb ik niet. Ik krijg kleinere zakjes met precies de boon die ik wil.’

De koffie is misschien wat duurder, maar Jasper ziet steeds meer mensen en ondernemers die hun euro uit willen geven aan een product met een goed verhaal. ‘Zo vind ik zelf het Landhuis een fijne plek omdat ik weet dat ze bewuste keuzes maken en mensen een werkplek bieden die anders geen werk zouden hebben. Ik zit daar ook in het weekend met mijn gezin mijn eigen koffie te drinken.’

Meer lezen? Ga naar de website van Nordkapp Coffee.